БСП иска отмяна на мораториума върху АЕЦ "Белене"

Подкрепата към проекта било ясен знак към всички инвеститори
37
БСП иска отмяна на мораториума върху АЕЦ "Белене"
Снимка: архив, Булфото

Без да чака управляващите да направят първата стъпка, депутатите от БСП внесоха предложение в деловодството на парламента, с което се иска отмяна на мораториума върху АЕЦ "Белене".

Още по темата
"Стоим зад реализацията на проекта. Това е ясен знак към всички инвеститори, че ние сме научили уроците от миналото, че няма да имаме промени в бъдеще в политиката по реализиране на проекта "Белене", който е необходим за развитието на икономиката на държавата", обясни червеният депутат Таско Ерменков.

Очаква се парламентът да одобри идната седмица премахването на мораториума върху строежа на атомната централа, както иска правителството на Бойко Борисов с мотива, че това ще позволи провеждане на процедура за търсене на стратегически инвеститор, за да се оползотвори вече произведеното и платено ядрено оборудване за проекта.

За това се разбраха вчера ГЕРБ и БСП по време на обсъждането в четвъртък в парламентарната енергийна комисия на доклада на енергийния министър Теменужка Петкова с вариантите за възобновяване на атомния проект.

След шест години престой под мораториум Петкова смята, че сега той трябва да падне, защото НЕК е платила вече близо 1.2 млрд. лв. за оборудването за строежа, след като бе осъдена от руската "Атомстройекспорт".

Това налагало да се направи още един опит за реализацията на спирания на два пъти за повече от 30 години проект.

Според Петкова е несериозно да се водят преговори с потенциални инвеститори в условията на мораториум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До до късно е: Договорът за транзит на газ през Украйна е до края на 2019г. Може и да има нов договор, но засега даже и преговори не се водят. А в проекта ТАНАП България не участва. Този газопровод от Турция отива в Гърция и оттам в Италия. Имаме проект за строителство на газова връзка Гърция България, но ще стане най-рано през 2019. Ако гърците ни подадат газ от ТАНАП - ще получим.
31
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хер вам а не АЕЦ Белене! Свободны!
30
5
 
2
 
! Отговори
до късно е преди 5 години
Стига си лъгал бе русолизецо до дни тръгва ТАНАП със азерски газ доста по-евтин от братският православен...а тръбата за туркия поток е за доставка само за Турция....доставките през Украйна си продължават ако ГАзпром ги спре Чехия,Унгария,Словакия,Словения без нашата комунистическа *** ще им съдерат г**а на алкашите за неизпълнение на договора.....
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бсп: Искме си концлагера Белене!
28
7
 
3
 
! Отговори
КЪСНО Е преди 5 години
ДО ДНИ ЩЕ СМЕ БЕЗ ГАЗ. ВОЙНАТА МЕЖДУ УКРАЙНА И ГАЗПРОМ ЩЕ ДОВЕДЕ ДО СПИРАНЕ НА ГАЗТА КАКТО ЗА ТЯХ , ТАКА И ЗА НАС. ВЪПРОС НА ДНИ Е ДА ЗАРАБОТИ ПЪРВАТА ТРЪБА НА ТУРСКИ ПОТОК И ТОГАВА ЦЯЛАТА НАША , КАКТО И УКРАИНСКА ГАЗОПРЕНОСНА СИСТЕМА ЩЕ СТАВАТ САМО ЗА СКРАП. КВО ПРАЙКАМЕ ТОГАВА ??КАКВО БЕЛЕНЕ КАКВО ПЕТ ЛЕВА , КОГАТО ИНВЕСТИТОРИТЕ ЩЕ БЯГАТ ОТ НАС КАТО ДЯВОЛИ ОТ ТАМЯН. ТАЗИ ВОЙНА ВЕЧЕ Е И НАША.
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖоЕрдоган ви освободи!
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за ток - може би няма да е изгодно,но пък за плутоний - братушките - ще е идеално
25
3
 
6
 
! Отговори
Неда преди 5 години
АЕЦ Белене е перфектен проект. Съчетание между най-добрите реактори и системи за сигурност.
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Не на БЕЛЕНЕНа референдума каза точно ДА на АЕЦ Белене на въпрос който е икономически в много студен ден и хората които са имали отношение са положили усилието да гласуват.Референдума на Слави щеше да събере преко сили 1/3 гласове спрямо този,ако нямаше избори!
23
5
 
0
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До Мене20Ганьо си ти.Селски бесепарски текезесар.Откога взе да разбираш от енергетика бе?
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да станем последната република на Русия!Другари, напред!
21
3
 
0
 
! Отговори
А вчера преди 5 години
по инициатива на президентския кабинет имаше "масовка" за оплюване на премиер Борисов( точно в деня на срещите му с Путин и Медведев).Днес - не съществува нито дума.( Не вярвам и "масовката", и мълчанието , да са по инициатива на Президента.)
20
3
 
3
 
! Отговори
TASKO Ерменков преди 5 години
Дежурният по амбразура е отново тук: този път" друга инициатива на БСП".
19
4
 
6
 
! Отговори
Мене преди 5 години
Моля, професор *** (всичколог) да не коментира теми, с които няма дори минимален допир. Към момента ядрената енергетика е без аналог, особено в БГ. Това, че някъде си нещо станало, не означава, че и нас тук това ни чака. АЕЦ Козлодуй е едно от най-модерните и печеливши предприятия в България. Друг е въпросът как може да бъде изпълнен проекта Белене и какво би ни струвало това..
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше рефрендум. Сори.
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой подкупи Путин?!
16
6
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
От БСП вече ги притискат или да строят Белене или да връщат комисионните които взеха преди 10 години. Затова е и тази дъндания около този проект.
15
5
 
5
 
! Отговори
Edin преди 5 години
До ВеселинFrancia ima 58 reaktora! Za kakvo spirane stava vupros? Mozhe bi za spirane na starite reaktori, koito sa proizvezhdali tok 50-60 godini i poveche ? Vse oshte yadrenata energiya nyama po dobur zamestitel.
14
4
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 5 години
Ниночка, абе дайте по некой лев с другарите Гергов и Овч и му постройте на Таско едно Аецче в двора, че ше му изскочи пъпчето от напъване бе
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БКП взеха явно парите за правенето на тази далавера и явно след провала Русия си ги иска обратно. Яко пропаганда за този заробващ проект